Semakan Sumbangan Tunai Rahmah STR 2024 Penunaian

Anda tau tak pasal Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2024? Ini serious Anda patut tahu, sebab ada bantuan tunai untuk rakyat kita yang susah-susah ni.

Bukan main lagi, bagi golongan miskin, B40, dan M40, ada peluang nak dapat duit ringgit Malaysia (RM) lebih, terutamanya Anda yang belia.

Mesti Anda nak tau, sebab ni memang best. Kerajaan decide nak naikkan kadar minimum STR. Bagi belia, sebelum ni RM350, tapi sekarang jadi RM500.

Wah, steady tak steady? Lagi besar duit dalam poket, kan?

Kaedah Pembayaran STR 2024

Eh, nak tau tak macam mana dorang bayar duit dari STR 2024? Ok, jom aku cerita kaedah bayaran STR yang terkini ni.

Kredit ke Akaun Bank

Ok, ni yang paling senang. Duit Anda akan direct masuk dalam akaun bank yang Anda daftar. Kalau Anda ada pasangan, duit tu jugak masuk akaun dia. Santai je!

Tunai di Kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN)

So, kalau dorang takde maklumat akaun bank Anda, dorang akan bayar tunai kat kaunter BSN. Macam ambil duit gaji gitu lah.

Kalau ada halangan nak kreditkan duit ke akaun bank, dorang juga akan bayar tunai kat kaunter BSN. Confirm senang nak dapat duit.

Jumlah Bayaran

Kadar bayaran STR 2024 adalah bergantung kepada kelayakan bayaran pada fasa permohonan yang telah diluluskan.

Pendapatan Isi Rumah Isi Rumah Anak ≥ 5 Anak 3 – 4 Anak 1 – 2 Anak 0
≤ RM2,500 RM2,500 RM2,000 RM1,500 RM1,000
RM2,501 – RM5,000 RM1,250 RM1,000 RM750 RM500
  • Warga emas ≤ RM5,000 kadar STR RM600.
  • Bujang ≤ RM2,500 kadar STR RM350.

App Semakan Status Permohonan STR

Tak boleh nak lepas pandang pulak pasal semakan status. Senang je. Boleh download app Sumbangan Tunai Rahmah app.

Sebelum Anda teruja nak apply, pastikan paham syarat-syarat dia. Check tarikh tutup juga, jangan lepas timing. Nanti Anda yang susah hati.

So, dengan naiknya kadar minimum STR dan cara-cara senang nak semak status, Anda patut ambik peluang ni.

Sumbangan Tunai Rahmah 2024 ni serious memberi impak besar untuk kesejahteraan kita.

Cara Nak Apply STR 2024

Ni Anda kena tau camne nak apply. Mudah je, ada beberapa cara

a. Aplikasi Semakan Sumbangan Tunai Rahmah

  • Kalau Anda suka guna telefon, download je aplikasi STR dari Play Store. Takyah pening-pening.

b. Melalui Portal Rasmi LHDNM

  • Jangan risau, just klik Portal https://bantuantunai.hasil.gov.my
  • Then, pilih Log Masuk MySTR>Semakan Status.

c. Hubungi LHDNM

  • Nak tanya-tanya lebih, call LHDNM kat 1-800-88-2747 dalam waktu operasi 9.00 pagi sampai 5.00 petang.

d. Hubungi MOF

  • Lagi satu, boleh juga call MOF di 03-8882 4565 / 4566 dalam waktu operasi yang sama.

e. Serang Pejabat LHDNM Terdekat

  • Nak jumpa orang, serang je pejabat LHDNM yang berhampiran. Lagi cepat settle!

Aku harap, dengan sharing ni, Anda dah faham betul pasal app Bantuan Tunai Rahmah STR online ni. Betul tak, hidup kita kan dah serba moden, so kenapa nak susah-susah lagi nak semak bantuan? Dengan app ni, Anda boleh buat semua urusan dalam genggaman je.